Operation

Når du har fået konstateret at dit høretab skyldes sygedommen Otosklerose, vil du ofte som en start blive tilbudt høreapperater, men senere i sygedommens forløb vil du så blive tilbudt en operation i mellemøret, der har til formål forbedrer hørelsen, dette kaldes en Stapedektomi.

Otosklerose udvikler sig primært som en sammenvoksning af stigbøjlen, det er en af de tre knogler i mellemøret. Mellemørets opgave består i at sende den lyd der kommer ind i øregangen videre til det indre øre, dette foregår ved at lybdølgerne rammer ørets trommehinde, trummehinden aktiver øreknoglen hammeren som er forbundet til trommehinden, hammeren aktiver den anden øreknoglen armbolten, som så igen aktiver den tredje øreknoglen stigbøjlen, stigbøjlen skal så sende lydens bevægelser videre til det indre øre vi af en befæstning til en fodplade.

Når man har Otosklerose vil der løbende ske en nydannelse af væv primært ved stigbøjlen, denne vævdannelse nedsætter bevægeligheden i øret og forsager løbende hørenedsættelsen over tid.

Når stigbøjlen er vokset helt fast og forhindrer bevægelsen i mellemøret vil du blive tilbudt en operation. 
Man venter altid med at tilbyde en operation til stigbøjlen er vokset fuldstændig fast, da risikoen for komplikationer er størst så længe stigbøjlen ikke er helt fikseret.

Operationen foregår primært under narkose, hos enkelte privatklinikker tilbyder man operationen under bedøvelse og beroligende medicin.

Operationen går ud på at fjerne den øverste del af stigbøjlen med en laser, herefter bores et lille hul i stigbøjlens fodplade, hvorpå der indsætte en lille protese, som fæstnes til ambolten. Protesen er et lille tyndt teflonrør med en bøjleformet platin eller titantråd i enden.
operationen genskaber bevægeligheden i mellemøret, og forbedrer således din evne til at høre.

I enkelte tilfælde kan der opstå komplikationer ved operationen.
Man kan foreksempel få betændelse i øret eller skade på sanseceller i øresneglen. På grund af risikoen for komplikationer opererer man altid kun et øre ad gangen.
Omtrent 1 % af de opererede patienter får problemer med svimmelhed efter indgrebet, der kan også opstå tinnitus, smagsforstyrelser og lammelse, og ca. 0,5 % bliver desværre helt døve på det opererede øre.

Det er imidlertid ikke alle der kan tilbydes en operation, da man ikke kan foretage en operation hvis der foreksempel er tegn på betændelse eller andre sygdomme i øret.

Otosklerose er en progressiv sygdom, når først du har fået den vil den vedblive med at nedbryde din hørelse uanset hvad man gør.
En operation helbreder dig ikke for Otosklerose, operationen er alene en midlertidig løsning der forbedrer din hørelse for en tid.

nogle kan helt undgå at benytte høreapparater efter operationen, men langt de flest får en forbedret hørelse i mere eller mindre grad, men vil dog stadig være afhængige af høreapparater.

I nogen tilfælde vil operationen give dig en længere årrække med en forbedret hørelse, og i andre tilfælde får du nogle få år med en forbedret hørelse. Det er meget individuelt hvor godt et resultat du opnår ved en operation.